Succesvol eigen opleidingstraject bij Ardagh Group

02 september 2019

“Het voordeel van de samenwerking met Werk en Vakmanschap is dat consultant Mirjam Jager oog heeft voor de factor mens. Ze begrijpt welke mensen we zoeken en stelt dus de juiste kandidaten voor. Dit resulteert in goede matches. Dat is belangrijk, want we investeren veel in nieuwe lijntechnici.”

Op de dag van het interview met Leony Sanders, HR manager bij Ardagh Group in Leeuwarden, viert de vestiging het 100-jarig bestaan. Die middag zitten de circa 180 medewerkers in de kantine aan het gebak. Ardagh in Leeuwarden maakt deel uit van de internationaal opererende Ardagh Group. Volgens Sanders is het succes van Ardagh terug te voeren tot een drietal factoren: flexibiliteit, betrouwbaarheid en kwaliteit. “We produceren in Leeuwarden blikken voor verf, spuitbussen en voor babymelkpoeder. Dat blik oneindig recyclebaar is en daardoor beter is voor het milieu dan andere verpakkingen, wordt in toenemende mate gewaardeerd.”

Lijntechnicus

Voor de werving van nieuwe medewerkers werkt Leony Sanders graag met Werk en Vakmanschap. “Mirjam kent de regionale arbeidsmarkt. Daarnaast luistert ze goed en stelt ze de juiste vragen.” Dat laatste is belangrijk, want de instroom van kandidaten voor de functie van lijntechnicus vergt veel tijd en aandacht. “We zoeken continu mensen met technische affiniteit, die het potentieel hebben zich te ontwikkelen. Kenmerken van medewerkers die hier succesvol zijn, zijn onder andere hun teamgeest, betrokkenheid, leergierigheid en oog voor kwaliteit.”

Eigen opleidingstraject

Ardagh heeft een eigen opleidingstraject ontwikkeld voor lijntechnici. “Dit is een driejarig intern traject, dat we in Nederland hebben ontwikkeld. Het is zo succesvol dat andere landen binnen de Ardagh Group hierin ook belangstelling hebben. Speciaal opgeleide taakgroepmentoren begeleiden de nieuwe medewerkers van A tot Z. Training ‘on the job’, omdat geen enkele opleiding aansluit bij datgene wat wij hier doen”, aldus Sanders. Kenny Lehmann en Heerko Oldenburger zijn op deze manier via Werk en Vakmanschap bij Ardagh gestart. Zij zijn enthousiast. “Het werk is erg gevarieerd”, vertelt Kenny. “We dragen zorg voor de productie, maar als lijntechnicus moet je ook kunnen sleutelen en de lijn ombouwen.” Heerko is het met hem eens. “Het opleidingstraject is een uitdaging. Je moet er echt wel wat voor doen, maar ik word goed begeleid. Ik ben blij dat ik na de start via Werk en Vakmanschap nu een vaste baan heb. Het is super dat Ardagh Group bereid is in ons te investeren.”