Techniek biedt kansen voor statushouders

12 juni 2017

De speeddate met statushouders afgelopen week in Ulft was voor Werk en Vakmanschap een succes. Consultant Maureen Bekkink, van de vestiging in Velp, sprak diverse mensen met een technische achtergrond. “De technische affiniteit is bij een aantal duidelijk aanwezig. Dat geldt ook voor de wil om te werken. We gaan deze week bedrijven actief vragen om deze mensen een kans te geven.”

In een aantal korte gesprekken probeerde Maureen zich een beeld te vormen van de mensen voor zich. Enkelen spraken opvallend goed Nederlands, voor anderen was het lastig om zich hierin goed te uiten. “Ik heb uiteenlopende mensen ontmoet. Veel mensen komen uit Syrië en wonen nu in de Achterhoek. Daar werkten ze bijvoorbeeld als elektromonteur, automonteur of loodgieter. Sommigen hebben ook in Nederland al van alles gedaan. Dit gaat dan om werkervaring op vrijwillige basis. Ik heb bijvoorbeeld een kandidaat gesproken die nu op vrijwillige basis werk voor het Kringloopcentrum doet. Een enkeling heeft ook al eens een kijkje bij een bedrijf mogen nemen. Vaak hebben ze wel technische werkervaring maar geen diploma. Toch vond ik een aantal cv’s interessant genoeg om daarmee verder te gaan. We hopen een aantal bedrijven te vinden die met deze mensen in zee willen.” 

De speeddate was georganiseerd door de gemeente Achterhoek-West met het idee dat de statushouders een welkome aanvulling kunnen zijn om openstaande vacatures in de Achterhoek in te vullen.