Techniekdag belicht techniek in volle breedte

31 mei 2018

De tweedejaars VMBO-leerlingen van Piter Jelles De Dyk in Leeuwarden kregen deze week een grondig kijkje in de techniek. Ardagh Metal Packaging Netherlands en Visser Leeuwarden openden hun deuren voor een blik achter de schermen. Verder deden de MBO-scholen Friese Poort en Friesland College mee aan de Techniekdag. “Daar ontdekten de leerlingen dat dit scholen zijn met niet alleen studieboeken, maar ook met praktijkruimtes.”

Mirjam Jager, consultant bij Werk en Vakmanschap in Groningen, organiseerde en begeleidde de Techniekdag, samen met haar collega Heleen Afman. “Natuurlijk zijn deze leerlingen jong. Ze kunnen nog alle kanten op. Juist daarom is het zinvol om ze te laten kennismaken met technische bedrijven en technische opleidingen in de regio. Zo zie je niet alleen wát je kunt worden, maar ook hóe.”

Veel belangstelling
Ondanks de tropische temperaturen hadden de leerlingen veel belangstelling. “Bij Visser zagen ze bijvoorbeeld hoe ambulances volledig op maat gemaakt worden. Dat is natuurlijk een en al techniek. Op scholen spraken vooral de verschillende praktijkruimtes tot de verbeelding. Ze kregen zo een goede indruk van de verschillende technische richtingen zoals metaal, mechatronica en elektro.”