Techniekmiddag brengt techniek in beeld

26 juni 2017

De tweede klassen van de VMBO-school De Dyk in Leeuwarden ontdekken gedurende drie techniekmiddagen wat werken in de techniek inhoudt. Afgelopen donderdag was de eerste klas aan de beurt. Op 29 juni en 6 juli vinden opnieuw techniekmiddagen plaats. Werk en Vakmanschap Groningen organiseert deze middagen op verzoek van De Dyk.

Consultant Heleen Afman is enthousiast over de afgelopen middag die zij samen met haar collega Mirjam Jager begeleidde. “We hebben de klas in twee groepen verdeeld. Mirjam ging met een groep jongens op bezoek bij de rioolwaterzuivering. Dat was ontzettend interessant, voor de leerlingen maar ook voor de docent en Mirjam zelf. Ik ging met een groep met hoofdzakelijk meisjes naar Stadler, het onderhoudsbedrijf voor de Arriva-treinen. We hebben alles goed kunnen bekijken, tot aan de machinistenruimte aan toe. Geweldig! En helemaal leuk dat ook de meisjes heel positief reageerden. Sommigen zagen zich er zelfs al werken.”

Enthousiasmeren voor techniek
Werk en Vakmanschap organiseert deze techniekmiddagen al verschillende jaren, op nadrukkelijk verzoek van de school. “Deze leerlingen moeten een vakkenpakket gaan kiezen. Het is belangrijk dat zij ook een exact pakket overwegen. Maar daarvoor moet je natuurlijk wél weten wat de techniek inhoudt. Met deze bedrijfsbezoeken gaat er letterlijk een wereld voor ze open. We laten zien welke banen er in de techniek zijn en hopelijk weten we op deze manier een aantal leerlingen te motiveren om deze richting op te gaan. We hebben technische talenten hard nodig!”