Twente goes Techno brengt 2.000 leerlingen op de been

16 november 2016

Twente goes Techno brengt deze week bijna 2.000 derdejaars leerlingen op de been. Zij zijn welkom bij twee van de 40 deelnemende technische bedrijven. Zij gunnen de leerlingen graag een kijkje ‘achter de schermen’. Zo kunnen deze jongeren een goed onderbouwde studiekeuze maken. Werk en Vakmanschap is sinds de start in 2010 bij dit project betrokken.

Wat techniek precies inhoudt en welke technische beroepen er zijn, is voor scholieren van 15 en 16 jaar moeilijk voor te stellen. En dat terwijl zij halverwege hun opleiding wel een keuze moeten maken over de richting waarin ze verder willen leren. Om die reden startte in 2010 dit project op initiatief van onder andere de gemeente Hengelo.

Techniek ervaren
Werk en Vakmanschap is met name betrokken bij de organisatie van het project. Bijna 2.000 derdejaars leerlingen van VMBO, Havo en VWO, worden zo ingedeeld dat zij aan twee technische bedrijven een bezoek kunnen brengen. Op die manier kunnen de leerlingen ‘proeven’ aan de techniek in diverse technische bedrijven. “Tijdens de bezoeken krijgen de leerlingen een korte bedrijfspresentatie en een rondleiding door het bedrijf. Soms mogen ze ook zelf aan de slag. Het is heel leuk als de jongeren de techniek ook echt kunnen ervaren, bijvoorbeeld door een lasapparaat te bedienen, een 3d tekening te bekijken of zelf iets in elkaar te zetten”, aldus Emiel Luimes, consultant bij Werk en Vakmanschap Enschede. “Door de bedrijfsbezoeken ontdekken scholieren dat de techniek leuke en interessante banen biedt. Hopelijk zet deze ervaring ze aan om straks voor de techniek te kiezen.”