Unieke combinatie van procestechniek en onderhoud

07 januari 2019

“Een suikerfabriek is voor een echte techneut of operator de plaats waar je vele elementen van techniek leert onderhouden en bedienen. Aan de voorkant is er sprake van zware, grove industrie, terwijl aan de achterkant voedselveiligheid en fijne techniek de processen domineren. Ook de werkzaamheden lopen sterk uiteen. Vier maanden per jaar staan in het teken van een bietencampagne en een kleine twee maanden de diksapcampagne. We werken dan in ploegen om de bieten en de diksap te verwerken. De andere maanden gebruiken we voor onderhoud.”

John Nuijten, teamleider Technische Dienst bij Suiker Unie in Dinteloord, legt in een paar regels uit hoe bijzonder het werk in een suikerfabriek is. “De meeste medewerkers combineren twee functies. Tijdens de bietencampagne werken ze als operator in een vijfploegenrooster. De andere maanden van het jaar werken ze meestal als onderhoudsmonteur in een normale dagdienst.”

30.000 ton suikerbieten

Wie een goed beeld wil krijgen van wat een bietencampagne betekent, heeft wellicht iets aan aantallen. “We verwerken in het najaar 30.000 ton suikerbieten per dag. Dit komt overeen met ongeveer 850 vrachtwagenladingen. Deze bieten komen uit het zuiden van Nederland. Suiker Unie heeft ook een suikerfabriek in Vierverlaten (Groningen). Daar worden de suikerbieten uit het noorden verwerkt tot kristalsuiker”, legt Nuijten uit.

Werken en leren in een suikerwereld

Voor de werving van nieuwe leerlingmonteurs niveau 4 doet Nuijten een beroep op Werk en Vakmanschap. “Zij weten de juiste kandidaten te vinden die passen in de wereld van de suiker”, lacht hij. “De jongens hier zijn naar verhouding lang aan het leren. Idealiter hebben zij uiteindelijk zowel een opleiding procestechniek als werktuigbouwkunde op zak. Momenteel hebben we nu zeven monteurs die zijn of worden opgeleid via Werk en Vakmanschap. Die jongens hebben het reuze naar hun zin.”

Ideale combinatie

Carlo Machielse is sinds september 2017 via Werk en Vakmanschap gestart als bbl-leerling werktuigbouw. Voor hem is de functie een schot in de roos. “Ik ben opgeleid tot automonteur, maar ambieerde een overstap naar de procestechniek. Tanja Veldhoen, consultant bij Werk en Vakmanschap, wees me op deze mogelijkheid. Hier combineer ik procestechniek met mijn technische kennis als automonteur. Dat is soms wel even wennen. Autotechniek is natuurlijk veel fijner. De bouten hier zijn zo zwaar dat je soms vier man nodig hebt om ze op te tillen.” Carlo waardeert de afwisseling die het werk in de suikerfabriek met zich meebrengt. Ook de combinatie met zijn opleiding gaat hem prima af. “Ik heb twee avonden per week les in Rotterdam. Dat doe ik samen met een collega. Ook van John krijg ik alle hulp. Ik hoop volgend jaar mijn studie af te ronden en dan door te stromen naar een vast contract bij Suiker Unie.”