Van eerstejaars naar vakvolwassen technicus

09 december 2019

Het Graafschap College verzorgt mbo-opleidingen op twaalf verschillende locaties in Doetinchem, Groenlo en Winterswijk. Voor de opleidingen Verspaning, Constructie en Mechatronica werkt de school samen met Anton Tijdink Techniekopleidingen in Terborg. Werk en Vakmanschap is partner van de school. Nanko Plomp is als docent/coördinator nauw betrokken bij de opleiding Mechatronica. “De belangstelling groeit. Alleen dit schooljaar al is er sprake van een instroom van bijna zeventig nieuwe leerlingen.”

Het Graafschap College biedt technische bol- en bbl-opleidingen aan op verschillende niveaus. Volgens Plomp ronden veel jongeren de opleiding af met zowel een diploma als een arbeidsovereenkomst op zak. “Onze school is actief in de regio en trekt samen op met het bedrijfsleven. Zeker nu de economie aantrekt, merken we dat de vraag naar goed geschoolde technische vakmensen groter is dan het huidige aanbod. Om die reden zijn we actief op vmbo-scholen om jongeren te enthousiasmeren voor techniek. Daarnaast zetten we in op zij-instromers.”

Goed netwerk

Met Werk en Vakmanschap is de relatie goed. “Een deel van de bbl-leerlingen stroomt in via Werk en Vakmanschap. Deze leerlingen zijn dan al verzekerd van een leerbedrijf. Leerlingen die zich zelfstandig aanmelden voor een bbl-opleiding en nog geen leerwerkplek hebben, verwijzen we regelmatig door naar Werk en Vakmanschap. Zij hebben een goed netwerk en weten welke bedrijven welke leerlingen zoeken. Zo ontstaan de juiste matches, waar zowel de bbl-leerling als het leerbedrijf baat bij hebben.”

Goede begeleiding

Plomp benadrukt dat hij en zijn collega’s van Anton Tijdink Techniekopleidingen nauw contact houden met het leerbedrijf en de desbetreffende leerlingen. “Wij zijn het eerste aanspreekpunt. Leerlingen die via Werk en Vakmanschap geplaatst zijn, hebben naar mijn idee een extra stimulans om zich optimaal in te zetten. De consultants van Werk en Vakmanschap zorgen ook voor de juiste coaching en begeleiding. Het komt voor dat we met z’n vieren de voortgang bespreken: de leerling, het leerbedrijf, de desbetreffende consultant en ikzelf.”

Jongeren ontwikkelen

Over de opleiding Mechatronica zelf is Plomp reuze enthousiast, evenals over zijn rol als docent. “De opleiding is breed en loopt uiteen van machinebouw tot technische dienst en service. Ik vind het geweldig om te zien hoe de studenten zich ontwikkelen. Ze komen als eerstejaars binnen en verlaten de school soms zes jaar later als vakvolwassen technicus.”