Van sollicitatietraining tot bbl-traject

15 januari 2019

De consultants van Werk en Vakmanschap in Roosendaal waren gisteren vrijwel doorlopend actief op het Markland College in Oudenbosch. ’s Ochtends verzorgden zij in twee klassen een sollicitatietraining. ’s Avonds waren ze aanwezig om derde- en vierdejaars leerlingen te informeren en adviseren over banen en opleidingen in de techniek.

Robert Okhuijsen en zijn collega Nikita de la Ruelle startten de dag met twee interactieve sollicitatietrainingen, voor vierdejaars leerlingen VMBO Basis en Kader. Zaken die bij deze training aan bod komen, zijn onder andere het opstellen van een cv, het schrijven van een sollicitatiebrief, presentatie en het voeren van een gesprek. “We hebben de leerlingen ook een aantal sollicitatietips meegegeven. Bijvoorbeeld dat je bij een technisch bedrijf echt niet in een driedelig pak hoeft aan te komen. Een nette spijkerbroek, een schoon overhemd en nette schoenen is prima. En je bereid je voor; weet bij welk bedrijf je op gesprek gaat.”

Veel interesse in technische bbl-trajecten

Een aantal leerlingen vroeg na afloop om meer informatie over Werk en Vakmanschap. Daarmee waren ze de andere leerlingen voor. Die kregen ’s avonds alle ruimte om zich te laten informeren over de techniek en de opleidingsmogelijkheden die Werk en Vakmanschap biedt. Senior consultant Susanne van Oosterhout is enthousiast over de avond. Ze heeft heel veel leerlingen gesproken, die serieus geïnteresseerd zijn in een technisch leerwerk-traject. “Onze dienstverlening sprak niet alleen veel leerlingen aan, ook hun ouders waren geïnteresseerd. Waar mensen vroeger nog wel eens vraagtekens zetten bij het niveau van deze opleidingen, wisten nu vrijwel alle ouders dat een bbl-opleiding even waardevol is als een bol-opleiding. Sommigen concludeerden dat bbl veel beter past bij hun zoon of dochter. Dat zijn leerlingen die de schoolbanken wel gezien hebben en gewoon lekker aan de slag willen.”

Open Avond

Alle leerlingen en ouders/verzorgers die naar aanleiding van deze eerste kennismaking nog eens met de consultants verder willen praten, zijn welkom op de vestiging van Werk en Vakmanschap in Roosendaal. De vestiging is hiervoor in de maand februari speciaal twee avonden open: op 5 en 19 februari.