Van uitzendkracht naar operator B

08 juli 2020

Nicky Schelfout (30) rondde begin deze maand succesvol zijn ‘Proeve van bekwaamheid’ af. Naast een diploma leverde hem dit ook een vast dienstverband op bij Elopak b.v. in Terneuzen. Het contract is een welverdiende afronding van de jaren waarin hij als uitzendkracht bij dit bedrijf werkte. “Nicky solliciteerde diverse keren op de functie van operator, maar had steeds niet het juiste profiel. Toen we hem daarop wezen, heeft hij daarvan serieus werk gemaakt. Via Werk en Vakmanschap kwam hij opnieuw bij ons binnen, ditmaal als bbl-er. Hij heeft vervolgens twee jaar lang 400% gegeven.”

Frank Morcus is Production Manager bij Elopak b.v. aan de Osloweg. Hij vertelt dat de start van Nicky als bbl-leerling gelijk viel met zijn keuze om de verschillende ploegen met één man uit te breiden. “Het werken met uitzendkrachten aan onze productielijnen was niet optimaal. Onze teamleiders zochten meer stabiliteit. Bbl-leerlingen brengen dit. Zij zijn gedurende twee jaar aan je bedrijf verbonden. Na hun ‘proeve van bekwaamheid’ sta je bovendien vooraan om een contract aan te bieden, precies zoals we nu met Nicky hebben gedaan.”

Geslaagd!

Nicky zelf is reuzeblij met zijn contract. Hij werkte al enkele jaren bij Elopak als uitzendkracht, maar ambieerde meer. “Ik begreep dat een opleiding Vapro B noodzakelijk was. Gelukkig kreeg ik via Werk en Vakmanschap die kans. Het viel niet mee om opnieuw de schoolbanken in te gaan, maar ik had een duidelijk doel voor ogen. Dat maakte het makkelijker. Ik kwam in een ploeg terecht waarvan ik de meeste mensen al kende. Mijn begeleider heeft me heel veel geleerd. Natuurlijk was ik zenuwachtig voor de ‘proeve van bekwaamheid’. Toen ik hoorde dat ik geslaagd was, was ik heel blij.”

Top begeleiding

Frank vertelt dat deze manier van mensen opleiden bevalt, zéker nu de arbeidsmarkt voor operators zo krap is. “De schaarste op de arbeidsmarkt was aanleiding voor deze samenwerking met Werk en Vakmanschap. Wij zien meer dan ooit het belang van opleiden, zowel voor onszelf als voor de technische arbeidsmarkt als geheel. Het is belangrijk dat bedrijven blijven investeren in leerlingen. Zo zorgen we voor voldoende instroom van talenten. Werk en Vakmanschap is wat dat betreft een goede partner. De begeleiding is top. De consultants zijn betrokken en ontzorgen ons nadrukkelijk. We zijn enthousiast. Naast Nicky heeft ook Carlo Mangnus zijn opleiding succesvol afgerond. Ook hij komt per 1 augustus in vaste dienst. Inmiddels leiden we via Werk en Vakmanschap drie bbl-leerlingen Operator B op bij Elopak b.v. locatie Osloweg en zeven bij locatie Mr. F.J. Haarmanweg.”