Veel monteurs zijn ook watersportliefhebber

18 november 2019

“Werken op een werf als die van ons is iedere dag een uitdaging. We bouwen boten in het allerhoogste segment en leveren de daarbij behorende service. Iedereen bij Wajer streeft naar perfectie, zowel in het fysieke product als in de ‘care-programma’s’. De consultants van Werk en Vakmanschap begrijpen dat goed.”

Hermi Miedema is manager HR bij Wajer Yachts. Dit familiebedrijf is een internationaal opererende bouwer van luxe jachten, gevestigd in Heeg (Friesland). Bij Wajer werken circa 140 medewerkers. Zij bouwen aan toonaangevende open-dag boten. Naast de werf in Nederland heeft Wajer servicepunten in Zuid-Frankrijk en op Ibiza. Daar zijn niet alleen servicemonteurs actief, maar ook kapiteins, die kunnen inschepen als de klant dit wenst.

Diverse technieken

Wajer is de laatste vijf jaar sterk gegroeid. Deze groei heeft volgens Miedema vooral te maken met de succesvolle introductie van het model Wajer 55 en haar sportieve variant Wajer 55 S. “Vergeleken met de Wajer 38 is dit schip circa 5 meter langer. Er zit ook veel meer techniek in. Die techniek loopt uiteen van een hydraulische ankerwip tot een automatisch fendersysteem en van drie Volvo Penta IPS motoren tot de modernste navigatieapparatuur. Om die reden kunnen wij een breed scala aan technici inzetten. De mensen die bij ons starten, hebben uiteenlopende achtergronden. Sommigen zijn elektromonteur, installatiemonteur of werktuigbouwkundige. Ook hebben we collega’s die oorspronkelijk uit de auto- of vliegtuigindustrie komen. Daarnaast hebben de meesten ook een ‘watersport-hart’. Veel hebben hun vaarbewijs. Dat is handig. Bij testvaarten kunnen zij meevaren en zo alle techniek aan boord testen en controleren.”

Seriematig werk

Voor de werving van nieuwe medewerkers doet Miedema regelmatig een beroep op Werk en Vakmanschap. “Zij weten precies welke mensen wij zoeken en stellen regelmatig, proactief, goede kandidaten voor. Op deze manier heb ik al een aantal mensen kunnen aannemen. Over het algemeen kunnen ervaren monteurs direct starten. We bouwen circa dertig schepen per jaar, maar het is daarmee toch seriematig werk. Wie als servicemonteur start, doorloopt de Wajer Academy. Daar leer je alles over onze schepen, maar ook over veiligheid, EHBO en de manier waarop je met onze specifieke klantgroep moet omgaan.”