Veel tevredenheid over Twentse Week van de Procestechniek

18 februari 2016

Tevreden scholieren, tevreden medewerkers van Werk en Vakmanschap, maar bovenal tevreden personeelsfunctionarissen van een twaalftal Twentse bedrijven. Dat is het belangrijkste resultaat van de Week van de Procestechniek in Overijssel.

Vmbo-leerlingen van negen colleges konden tijdens dit twee weken durende mega-evenement kennis maken met de praktijk van laboratorium- en procestechniek. De organisatie ervan was in handen van Werk en Vakmanschap en ROC Twente, die samen met enkele bedrijven de werkgroep ‘Muziek in de Procestechniek’ vormen.

De deelnemende leerlingen zijn derde- of vierdejaars van het vmbo. Ze konden bij bekende en minder bekende bedrijven na een presentatie en rondleiding ook onder begeleiding zelf aan de slag. Bedrijven die werden bezocht waren onder meer Grolsch, Urenco, Akzo Nobel (zoutproducent) en Bolletje. Bij afvalrecycling Twente ervoeren de jonge gasten dat ‘afval niet bestaat’, maar wordt omgezet in duurzame producten, zoals warmte.

De scholieren merkten op dat de techniek wel leidend is bij deze industrieën, maar dat het werk wordt gedaan in een cleane omgeving. Hip aangeklede, hypermoderne controlekamers maken van de procesoperator een soort kantoormedewerker met een zeer verantwoordelijke baan en een salaris dat er zijn mag. De personeelsfunctionarissen van de bedrijven vinden dit soort snuffelstages een buitenkans om het aantrekkelijke werk in de procestechniek te promoten. Of, zoals Larissa Klaassen van Werk en Vakmanschap in Enschede het verwoordt: “De bedrijven leggen tijdens zo’n week de eerste contacten met hun medewerkers van de toekomst.”