‘Vijftien jaar zijn omgevlogen’

02 september 2020

Kris Verstraete viert deze week zijn 15-jarig jubileum in dienst van Werk en Vakmanschap. Het is een mijlpaal waar hij zelf eigenlijk geen erg in had. Consultant Sonja van IJk wees hem erop. “Het is, denk ik, een goed teken dat die jaren voorbij zijn gevlogen. Toch realiseer ik me dat het bijzonder is. Bovendien, de aandacht die eraan besteed wordt, is prettig. Dat voelt als een blijk van waardering.”

Een dienstverband van vijftien jaar laat zich nooit eenvoudig in een paar regels samenvatten. Zo is dat ook bij Kris. Toen, door omstandigheden, een vast dienstverband bij Spie (destijds: Controlec) niet mogelijk was, kreeg hij een detacheringsovereenkomst bij Werk en Vakmanschap. Een prima oplossing voor Kris, waarvan hij tot op de dag van vandaag geen spijt heeft. Via Spie werkt hij al die jaren al bij Yara Sluiskil. “Het is een complexe constructie, maar het werkt. Ik beschouw Yara eigenlijk als mijn werkgever. Daar heb ik het dagelijkse contact met mijn collega’s. Vanzelfsprekend speelt Werk en Vakmanschap een belangrijke rol op de achtergrond. Zij zorgen voor mijn salaris en als er iets is, kan ik altijd bij ze aankloppen. Ze handelen alles altijd netjes voor me af.”

Tekenaar-constructeur
Het werk van Kris is in de loop der jaren steeds complexer geworden. Hij startte als tekenaar en is inmiddels tekenaar-constructeur. “De elektrische systemen, die door de werkvoorbereiding worden aangeleverd, werk ik volledig uit, zodat de aannemer ermee aan de slag kan. Ik vind deze rol erg prettig. Voorheen werkte ik op een ingenieurskantoor, maar de tijdsdruk is daar altijd groot. Nu zit ik aan de andere kant en werk ik in het tempo van de fabriek. Die vrijheid waardeer ik. Natuurlijk overweeg ik wel eens om nog een aanvullende opleiding te volgen, bijvoorbeeld in de richting van bedrijfsinstallaties. Ik weet zeker dat Werk en Vakmanschap bereid is dat mogelijk te maken, maar het ontbreekt nog aan tijd. Met jonge kinderen en een nieuw huis heb ik voorlopig mijn handen vol.”

Kennis en ervaring
Terugkijkend op de afgelopen vijftien jaar is Kris niet zozeer trots op één groot project, maar meer op de kennis en ervaring die hij heeft opgebouwd. “Ik ken de hele fabriek. Bijna alle elektrische installaties zijn weleens langsgekomen. Ik vind het leuk om mijn kennis te delen, bijvoorbeeld met de storingsdienst. Het geeft voldoening als ik direct kan helpen met de juiste tekening of kennis van het systeem.”