‘We brengen de techniek letterlijk in beeld’

11 maart 2021

Werk en Vakmanschap is regionaal sterk in het promoten van de techniek onder jongeren. Dat gebeurt onder andere via gastlessen, open dagen bij vmbo- en mbo-scholen en tal van promotionele activiteiten. Door de coronapandemie vallen vrijwel alle fysieke contacten met jongeren weg. Om die reden greep Werk en Vakmanschap naar een nieuwe, eigentijdse manier om jongeren te informeren over werken en leren in de techniek: met video!

Eric Riemens is vestigingsmanager bij Werk en Vakmanschap in Terneuzen en nauw betrokken bij de opname van zeven verschillende branche-filmpjes. “Normaal gezien bezoeken we scholen om informatie te geven over bbl-opleidingen. Dat is nu niet mogelijk. Daarentegen zien we dat er bij bedrijven nog steeds veel vraag is naar techniekleerlingen, die willen werken en leren. Zo hebben wij zeker 25 vacatures voor bbl-leerlingen techniek. Ook elders in het land signaleren mijn collega’s veel vraag naar techniekleerlingen. Om de belangstelling voor deze leerwerkbanen vast te houden en te vergroten, hebben we in het hele land filmpjes opgenomen waarin jongeren vertellen over hun werk en hun opleiding in de techniek.”

Branches in beeld
Het betreft in totaal zeven video’s, die gedeeld worden via de website van Werk en Vakmanschap en YouTube. Ze hebben betrekking op de branches metaal, elektro, mechatronica en proces. “In ieder filmpje komt een jongere aan bod, die in woord en beeld laat zien wat hij of zij doet. Daarnaast vertellen ook de praktijkbegeleiders iets over het desbetreffende technische werk.” Door het goede beeld dat deze filmpjes geven over de verschillende technische branches, ziet Eric ook mogelijkheden om deze in te zetten tijdens digitale gastlessen of open dagen.

Bekijk de video’s