Week van de techniek voor VMBO-leerlingen

09 februari 2017

Veel jongeren weten weinig van technische beroepen. En dat terwijl technische bedrijven tal van interessante en uiteenlopende banen hebben. De Week van de Techniek in Emmen brengt leerlingen en bedrijven samen. Leerlingen vormen zich zo een beeld van de sector en bedrijven werken actief mee aan het enthousiasmeren van jongeren voor een technische opleiding. Het programma is samengesteld door Werk en Vakmanschap en het Drenthe College.

De Week van de Techniek biedt jongeren een kijkje achter de bedrijfsmuren. Maar liefst 350 derde- en vierdejaars leerlingen, van de vier grote VMBO-scholen in Emmen kregen deze kans. De animo onder bedrijven om deel te nemen was groot. Maar liefst 14 bedrijven openden hun deuren. Sander Spithoven, vestigingsmanager van Werk en Vakmanschap Emmen en zijn collega Patricia Schulte zijn enthousiast. “Alle leerlingen zijn bij twee bedrijven op bezoek geweest. We hebben de bedrijven zoveel mogelijk afgestemd op hun interesses en vakkenpakket. Hiervoor waren de ochtenden gereserveerd. Tussen de middag kregen de leerlingen een lunch op het Drenthe College. Daarna konden ze op school aan de slag. Zo maakten ze bijvoorbeeld een robotje of een metalen asbak. Belangstellenden voor motorvoertuigentechniek gingen naar de locatie van het Drenthe College in Assen. Op het circuit, dus reken maar dat de leerlingen dat een belevenis vonden.”

Contacten leggen
De bedrijven die hun deuren openzetten, lieten zien hoe leuk de techniek is. Zo zagen leerlingen de fabricage van grote biertanks bij een groot metaalbedrijf of de lucht- en klimaatbehandelingsinstallaties in het nieuwe Atlas Theater. Bij één bedrijf mochten ze zelfs een eigen winkelwagenmuntje slaan. “Ieder jaar evalueren we deze week. Zo ook dit jaar. We blijven positief gestemd. Het is een goede manier om met leerlingen in contact te komen of blijven. Sommigen hebben we immers al ontmoet tijdens de voorlichtingsavonden die we verzorgen op VMBO-scholen. We spreken leerlingen, docenten en potentiële werkgevers. Alle partijen dus die nodig zijn om de BBL-trajecten voor deze jongeren vorm te geven. Een relevante week dus, voor iedereen.”