Wie is de beste Elektromonteur of Installateur Noordoost-Brabant?

25 februari 2019

De beroepenwedstrijd bij InstallatieWerk Brabant Zeeland (IWBZ) in ’s-Hertogenbosch daagde PIE- leerlingen uit opdrachten uit te voeren op de vakgebieden Installatietechniek en Elektrotechniek. De dag werd druk bezocht. Niet alleen door de leerlingen zelf en hun ouders, maar ook door scholen en bedrijven. Ook Werk en Vakmanschap was aanwezig. Hiervoor sloegen de vestigingen in Oss en Weert de handen ineen.

Bij deze beroepenwedstrijd zijn de ‘Vrienden Elektro- en Installatietechniek Oost-Brabant’ nauw betrokken. Hierin werken regionale bedrijven nauw samen. Ook Werk en Vakmanschap is hiervan actief lid. “Gedurende de dag hebben we veel informatie kunnen geven over onze technische bbl-opleidingen”, vertelt Nick Tulling, vestigingsmanager Noordoost-Brabant.

Uitdagingen

De beroepenwedstrijd zelf duurde de hele dag. Drieëntwintig vierdejaars leerlingen van tien vmbo-scholen moesten in een open badkamertje een cv-ketel, een groepenkast voor elektra en een verwarming aansluiten. Naast de opdrachten zelf, zat de uitdaging voor de leerlingen ook in de manier waarop ze moesten samenwerken. Ze werden namelijk gekoppeld aan leerlingen van een andere vmbo-school, met een andere opleiding. “Behalve hun technische kennis, werd dus ook gekeken naar de manier van samenwerken en communiceren”, legt Nick Tulling, vestigingsmanager Noordoost-Brabant uit.

Winnaars

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking was er voor iedere deelnemer een prijs. Lars Braspenning van de Bossche Vakschool en Pim van Beers van vmbo Kempenhorst in Oirschot wonnen de beroepenwedstrijd, maar alle deelnemers gingen met een gereedschapskoffertje naar huis.