‘Wij zitten letterlijk aan de knoppen’

24 januari 2019

“In een maatschappij waarin vergroening, verduurzaming en circulariteit steeds belangrijker worden, is samenwerking noodzakelijk. Wie met meerdere blikken naar een vraagstuk kijkt, komt naar mijn idee tot betere oplossingen. Daarom zijn ‘Anders Denkers’ zo belangrijk. Daarbij kun je denken aan gender en cultuur, maar ook aan de achtergrond van mensen. Wij hebben niet alleen technici in dienst, maar ook bijvoorbeeld mensen met een opleiding tot coach of financieel adviseur.”

Aukje Kuypers is algemeen directeur van technisch dienstverlener Kuijpers met het hoofdkantoor in Helmond en 15 vestigingen verdeeld over Nederland. Dit jaar werd zij uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar 2018. Bij haar uitverkiezing kondigde ze aan zich in te zetten voor meer diversiteit, ‘Anders Denkers’, binnen de technische branche. “Deze titel is een bijzondere erkenning. Niet alleen voor mij persoonlijk, maar ook voor onze 1.250 medewerkers en de partijen waarmee we samenwerken. De uitverkiezing biedt daarnaast een podium voor ons bedrijf en de installatiebranche in het algemeen. Het moment is perfect. We staan aan de vooravond van een omvangrijke energietransitie en Kuijpers speelt daarbij als technische dienstverlener een belangrijke rol.”

Verbinden van mensen

Kuypers geeft aan dat het werk binnen de installatiebranche verandert. Samenwerking en een integrale aanpak is meer dan ooit belangrijk. “Onze filosofie is dat we mensen de beste versie van zichzelf willen laten worden. Daarbij hebben we niet alleen oog voor de technische competenties, maar zeker ook voor sociale. Pas als je jezelf begrijpt, kun je ook begrip hebben voor de mening van een ander. Binnen ons bedrijf zetten we al jaren in op de ontwikkeling van mensen. Naast vinden, binden en boeien van medewerkers, besteden we nadrukkelijk aandacht aan verbinden. Er ontstaat pas chemie als je mensen echt met elkaar verbindt.”

Werk met impact

Kuypers maakt zich sterk om mensen, die van nature niet voor techniek kiezen, te enthousiasmeren voor haar vak. Ze werkt daarbij samen met Uneto-VNI en OTIB. “De installatiebranche is een boeiende wereld en nog steeds relatief onbekend. Onze techniek zit verstopt achter muren, vloeren en plafonds. Gelukkig zijn steeds meer mensen zich hiervan bewust. Iedereen die interesse heeft in deze techniek kan zich omscholen. Denk aan mensen uit andere sectoren, maar ook aan mensen die werkeloos zijn of herintreders. Een aantrekkelijk aspect is dat we met ons werk impact hebben. Wij zitten letterlijk aan de knoppen als het gaat om het reduceren van energiegebruik en CO2-uitstoot.”

Meiden en techniek

Kuypers heeft ervaren dat er ook volop meiden zijn met interesse in techniek, mits er op de juiste manier met ze wordt gecommuniceerd. “Voor vrouwen is het bieden van toegevoegde waarde op maatschappelijk vlak erg belangrijk. Ik zag dat recent weer bij de opdrachten voor de Eureka! Cup. Van de bijna vijfduizend deelnemende leerlingen, koos de helft voor de case van Kuypers. Daarvan was de helft een vrouw. De reden hiervoor bleek het onderwerp te zijn. Wij zochten naar een oplossing voor een operatiekamer, die zo min mogelijk impact zou hebben op de patiënt. Blijkbaar trigger je meiden dus weldegelijk als je de uitdaging op de juiste manier verwoordt.”

Aandacht voor vakmanschap

Over de accenten die Werk en Vakmanschap legt, is Kuypers enthousiast. “Naast integraal werken, zetten ze sterk in op vakmanschap. Helaas heeft dit in Nederland geen positief imago, omdat mensen niet beseffen hoe noodzakelijk dit is. Het belang van vakmanschap moeten we samen blijven vertellen. Vakmanschap ligt immers aan de basis van onze huidige samenleving.”