In de installatietechniek is er volop vraag naar goed opgeleide medewerkers. Want terwijl de vraag naar technici nog steeds toeneemt, is de schaarste aan vakkrachten in veel bedrijven voelbaar. Om die reden komen diverse bedrijven nu in actie. Zij bieden jou de mogelijkheid om jouw talenten om te schakelen richting de installatiebranche.

Ga jij deze verbinding aan? Laat dan hier jouw gegevens achter. Dan gaan we direct voor je aan de slag.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Installatietechniek

In de installatietechniek ben je als monteur actief met het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van installaties. Het omvat verschillende specialismen die verbonden zijn met industrie, kantoorgebouwen en (woning)bouw, zoals werktuigbouwkundige installaties, klimaat installaties en sanitair installaties. We spreken over installatietechniek E/W. Daarbij staat de E voor elektrotechniek en de W voor werktuigbouwkunde. 

Om de installatiebranche te ondersteunen, werkt Werk en Vakmanschap samen met Wij Techniek. Met een slim voorschakeltraject, eventueel gevolgd door een bbl-traject, bieden wij zij-instromers de kans om een vliegende start te maken in de installatietechniek.

Voorschakeltraject installatietechniek e/w

Het voorschakeltraject installatietechniek duurt circa 5 tot 10 weken en neemt per week één tot twee werkdagen in beslag. Het is bedoeld voor mensen die de ambitie hebben om aan de slag te gaan als monteur installatietechniek E/W op niveau 2 of 3.

Inhoud voorschakelprogramma installatietechniek

 • Basisveiligheid VCA
 • Materiaalkennis
 • Gereedschapskennis
 • Tekeninglezen en symbolenkennis

Het leerbedrijf waar je aan de slag gaat, bepaalt wat je verder nog moet weten op het gebied van installatie- en elektrotechniek, om snel aan de slag te kunnen.

Vervolg Voorschakeltraject Installatietechniek
Na het voorschakeltraject kun je doorstromen naar een bbl-opleiding Installatietechniek E/W:

 • niveau 2 – 2 jaar
 • niveau 3 – 3 jaar

Welke kandidaten zoeken wij

Dit voorschakeltraject is bedoeld voor werkzoekenden en baanveranderaars, die graag aan de slag willen als monteur installatietechniek E/W. Ben jij dat? Dan gaan we graag met je in gesprek om te ontdekken hoe gemotiveerd je bent om hiervan een succes te maken. Mogelijk maakt ook een praktisch assesment of Talentmeter onderdeel uit van de voorselectie.

Daarnaast vragen wij het volgende van de kandidaten:

 • Ervaring of affiniteit met installatietechniek
 • Bereidheid tot afname van praktisch assessment of Talentmeter

Jouw toekomstige werkgever

Werk en Vakmanschap werkt binnen het Voorschakeltraject Installatietechniek samen met werkgevers die de meerwaarde zien van de instroom van zij-instromers, zoals jij. Je krijgt hiervoor een contract bij Werk en Vakmanschap en gaat bij één van de deelnemende bedrijven aan de slag. Natuurlijk voor de duur voor het Voorschakeltraject van 5 weken, eventueel gevolgd door een bbl-opleiding.
Voor werkgevers is dit aantrekkelijk omdat:

 • jij snel functioneel inzetbaar bent
 • de kans op succes groot is omdat jij de strenge selectie bent doorgekomen
 • jij gecoacht en begeleid wordt door Werk en Vakmanschap
 • zij zodoende een nieuwe, vakbekwame medewerker kunnen aannemen: jij!