De samenwerking tussen Den Haag Werkt en Werk en Vakmanschap Leiden is een schoolvoorbeeld van wat goede partners samen kunnen bereiken. Een tweetrapsraket? “Eigenlijk wel”, vindt accountmanager Arne Wouters. “Wij adviseren werkgevers en doen een voorselectie van kandidaten, die gemotiveerd zijn om weer te starten. Wanneer ze aangeven interesse te hebben in techniek, werken we graag samen met de consultants van Werk en Vakmanschap. Zij zetten hun kennis en netwerk in om een passende werkplek te vinden of te creëren.”
Den Haag Werkt is het werk- en ontwikkelbedrijf van de Gemeente Den Haag. Inwoners van Den Haag, met of zonder bijstandsuitkering, die klaar zijn voor een (her)start op de arbeidsmarkt, kunnen gebruikmaken van deze dienstverlening en hulp krijgen bij het vinden van een baan. “Zo helpen we veel inwoners richting passend en duurzaam werk en doen ze weer mee op de arbeidsmarkt.” Samen met vier collega’s is Arne actief binnen het Team Bouw & Techniek. “We hebben verschillende mogelijkheden om mensen weer ‘werkfit’ te maken. Mensen die kunnen en willen werken, helpen we zo weer op weg.”
Eerste kandidaat van start
Het eerste contact van Arne met het team van Werk en Vakmanschap Leiden dateert van vier jaar geleden. “Eén van onze kandidaten wilde elektricien worden en solliciteerde hiervoor zelfstandig bij Werk en Vakmanschap. Omdat hij geen relevante opleiding en werkervaring had, werd hij in eerste instantie afgewezen. Daarop nam ik contact op met vestigingsmanager Mark Armitage om de eventuele mogelijkheden te bespreken. Gezamenlijk besloten we om de kandidaat onder andere een capaciteiten- en assessmenttest te laten maken. Met goed resultaat! Mede op basis hiervan creëerde Mark een goede kans bij netwerkbedrijf Juva. Hier bouwt de kandidaat inmiddels aan een mooie carrière.”
Sterk in BBL-trajecten
Arne benadrukt dat hij precies die pragmatische mentaliteit zoekt bij samenwerkingspartners: de wil om mee te denken en te zoeken naar mogelijkheden. De plaatsing van deze eerste kandidaat, maakte de weg vrij voor vele anderen. “De werkwijze is eenvoudig. Wij maken als eerste kennis met kandidaten. We bespreken wat iemand wil, wat de mogelijkheden zijn of wat er nodig is om daar te komen. Aan de hand daarvan benader ik potentiële werkgevers, waaronder Werk en Vakmanschap. Binnen de huidige groep werkzoekenden heeft vrijwel iedereen extra tijd en aandacht nodig. Dat betekent dat bedrijven daarin serieus moeten willen investeren. Het mooie is dat Werk en Vakmanschap daar bewezen toe bereid is. Daarbij speelt hun persoonlijke begeleiding een grote rol. Hun netwerk is groot en ze zijn sterk in BBL-trajecten. Voor onze gemotiveerde kandidaten, die ook graag een opleiding volgen, is dit een goede optie waarvan ik graag gebruikmaak.”
Samenwerken aan duurzame plaatsingen
Wie Arne spreekt, krijgt het ene na het andere aansprekende voorbeeld van succesvol uitgestroomde kandidaten: een voormalige taxichauffeur die nu een kantoorbaan heeft bij een glasvezelbedrijf, een hoogopgeleide luchthavenmedewerker die werkt bij Citytec. En meerdere jongeren vanuit het Jongerenpunt070 zijn via Werk en Vakmanschap aan een mooie start van hun carrière begonnen. “We hebben zoveel mooie verhalen”, vertelt Arne enthousiast. “Dit zijn nagenoeg allemaal duurzame plaatsingen met goede toekomstperspectieven. Dus wat we doen, werkt! Ik hoop dat we gezamenlijk nog veel werkzoekenden verder kunnen helpen. Als de behaalde, positieve resultaten een graadmeter zijn voor de toekomst gaat dit zeker lukken! Dank Mark, Nicole & Dennis!”