Natuurlijk, Werk en Vakmanschap is een commercieel bedrijf, maar toch merk ik telkens weer dat ze hart hebben voor onze leerlingen. De samenwerking is prettig. Ze vormen een schakel tussen de school en de dagelijkse praktijk in het bedrijfsleven.

Mike Weijmans is docent op Het Goese Lyceum in Goes. Hier wordt middelbaar onderwijs verzorgd op de niveaus vmbo, havo en vwo. Mike is met name actief binnen het profiel PIE van het vmbo (Produceren, Installeren, Energie). Dit profiel biedt leerlingen een combinatie van installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek. “We hebben in het derde en vierde leerjaar samen nu 35 leerlingen. Mooi is dat Werk en Vakmanschap iedere leerling voorziet van een overall. Die hoeven wij als school dus niet aan te schaffen en ook de leerlingen zelf niet.”

Leren solliciteren
De samenwerking met Werk en Vakmanschap behelst meer dan overalls alleen. Zo vertelt Mike dat de consultants presentaties verzorgen over het schrijven van motivatiebrieven en cv’s. “Dit is inmiddels een standaard onderdeel in het derde jaar. Leerlingen moeten dan namelijk op stage en tijdens deze presentatie leren ze waaraan hun stagebrief moet voldoen. We koppelen de presentatie van Werk en Vakmanschap nadrukkelijk aan het vak Nederlands, omdat het schrijven van zo’n brief deel uitmaakt van het examen.” Mike vertelt dat Werk en Vakmanschap daarnaast altijd bereikbaar is voor het organiseren van workshops of een bedrijfsbezoek.

Contacten bedrijfsleven
Volgens Mike hebben sommige leerlingen na hun vmbo-opleiding moeite met het vinden van een passende bbl-opleidingsplek. Ook dan biedt de samenwerking met Werk en Vakmanschap uitkomst. “Sommige vierdejaars leerlingen vinden het moeilijk om zelf op een bedrijf af te stappen. Of ze twijfelen over de richting die ze uit willen. In dat geval adviseer ik om met Werk en Vakmanschap te gaan praten. Zij hebben veel contacten en kunnen leerlingen goed op weg helpen. Ik denk dat gemiddeld twee leerlingen per jaar op deze manier van start gaan.”