Maar liefst 1100 jongeren kregen op 12 april de kans om bij verschillende bedrijven achter de schermen te kijken. Bedrijven in vrijwel alle sectoren deden mee. Consultant Jane de Kat begeleidde een groep van elf tweedejaars vmbo/havo-leerlingen, met een keuzeprofiel richting de techniek. Zij gingen op de fiets drie bedrijven af. “Veel technische bedrijven willen dat jongeren voor een technische opleiding kiezen. Om dat te doen, moeten die jongeren natuurlijk wél weten wat techniek inhoudt. Om die reden deden veel technische bedrijven mee aan de Jongeren Bedrijvendag. De groep leerlingen die ik begeleidde, kreeg bij twee bedrijven een uitgebreide rondleiding en informatie over de beroepen bij die bedrijven. Bij het derde bedrijf werden de leerlingen zelf aan het werk gezet. Ze werden uitgedaagd om een lampje te maken. Daarbij kwamen tal van technische handelingen om de hoek kijken. Ik merkte dat de leerlingen dat heel leuk vonden. Bovendien, zo ging de techniek ook echt voor ze leven.”

Workshops bewustwording van de techniek in de banen van de toekomst

Consultants Esther Verboom en Kai van Vliet verzorgden tijdens de Jongeren Bedrijvendag workshops over de ontwikkeling van de techniek en de banen van de toekomst. Esther: “We daagden leerlingen uit om na te denken over technische ontwikkelingen en wat dit betekent voor banen en de competenties die je daarvoor moet hebben. Het was leuk om te zien dat een groot aantal leerlingen aanvankelijk niets van techniek moest weten, maar gaandeweg besefte iedere leerling hoe belangrijk techniek is. Techniek heeft nu en in de toekomst een rol bij vrijwel alles wat we doen.”

Jaarlijks succes

De Jongeren Bedrijvendag wordt jaarlijks georganiseerd. Wat de consultants van Werk en Vakmanschap betreft was deze editie een groot succes. “Leerlingen hebben gezien wat techniek daadwerkelijk inhoudt en ook docenten hebben zich uitgebreid kunnen laten informeren. Dergelijke ontmoetingen zijn belangrijk om de instroom in technische opleidingen te promoten. Wij hebben daar met plezier aan meegewerkt.”