Zo’n ‘logistieke ketting’ heet ook wel supply chain.

Wat is Logistiek?

Logistiek heeft alles te maken met het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van een goederenstroom. Bij een brood dat je in de supermarkt koopt bijvoorbeeld, komt heel veel logistiek kijken. Dat begint al bij het oogsten van het graan op het land. Datzelfde geldt voor een bestelling op internet. Er is logistiek nodig om de bestelling snel in jouw brievenbus te krijgen. Zo’n ‘logistieke ketting’ heet ook wel supply chain. Daarin zitten verschillende schakels: de aanvoer, interne goederenstromen, voorraadbeheer, distributie, transport en informatiebeheer.

Wat kun je doen?

Logistieke functies vind je vaak bij productiebedrijven, transportbedrijven, groothandels en distributiecentra. Het werk is overal anders. Je kunt denken aan orders picken, inkomende goederen opslaan, het verpakken van goederen, goederen verzendklaar maken, het laden en lossen van vrachtverkeer. Daar komt ook administratief werk bij kijken. Bijvoorbeeld omdat je vrachtbrieven in orde moet maken of documenten voor de douane.

Als logistiek medewerker werk je meestal niet op kantoor. Vaak is het meer een uitvoerende functie. Je werkt met computers, mobiele apparaten (scanners), heftrucks, steekwagens en meer. Je bent lekker heel de dag actief bezig.