Wat is Metaaltechniek?
Het vergt flink wat kennis en kunde om van een groot stuk staal een metalen onderdeel te maken. Dat doen metaalbewerkers. Hun bekendste techniek is misschien wel het lassen. Maar ze hebben veel meer in huis! Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan constructiewerk, boren, slijpen, kantbanken en verspanen? Inderdaad, er zijn veel manieren om metaal te bewerken. Het eindresultaat van al dat werk kan een groot onderdeel zijn voor bijvoorbeeld een schip. Maar ook een superklein moertje voor in een machine.
Met zo’n metalen onderdeel gaat een machinebouwer aan de slag. Want machines, systemen en installaties ontstaan natuurlijk niet zomaar. Daar gaat een heel proces aan vooraf. In de werktuigbouwkunde ben je daarbij betrokken. Dat betekent dat je actief bent met onder andere het ontwerpen, programmeren, technisch tekenen en de besturing van machines. Inderdaad, een heel breed vakgebied dus. Daarin komen technieken samen uit de elektrotechniek, mechatronica, werktuigbouwkunde en ICT.
Wat is Werktuigbouwkunde?
Natuurlijk moeten alle machines, systemen en installaties ook onderhouden worden. En zijn er storingen? Dan moeten deze zo snel mogelijk worden verholpen. Dat is het werk van de onderhouds- of storingsmonteur. Dat werk vind je vooral bij productie- en servicebedrijven. Kies je voor een servicebedrijf, dan kom je bij veel verschillende bedrijven over de vloer. Lekker afwisselend dus. Om succesvol te zijn, is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken en klantvriendelijk bent. En je hoofd koel houdt! Waarom? Als een productiemachine stilstaat, sta je onder flink wat tijdsdruk om de storing zo snel mogelijk te verhelpen. Belangrijkste is dan dat je altijd veilig werkt en zorgt voor een goede oplossing.