Als mechatronicus of monteur mechatronica ontwerp en bouw je nieuwe apparatuur.

Wat is Mechatronica?

Mechatronica combineert werktuigbouwkunde, elektrotechniek en automatiseringstechniek. Die combinatie is nodig omdat veel technische installaties daarom vragen. Denk maar eens aan stoplichten, sluizen en gemalen of de verlichting in een tunnel of de toegangspoortjes en liften op een station. Om dat goed te laten werken, heb je verschillende soorten techniek nodig. Dat geldt ook voor de machines in fabrieken, zoals lopende banden, vulmachines, snijmachines en persen.

 

Wat kun je doen?

Als mechatronicus of monteur mechatronica ontwerp en bouw je nieuwe apparatuur. Of je bedenkt hoe je een bestaande machine kunt verbeteren. Je programmeert besturingssystemen en onderhoudt/repareert mechanische systemen of robots. Je leest technische tekeningen en je werkt met allerlei gereedschappen. Soms ook onderhoud je machines, installaties en apparaten of los je storingen op.

In de mechatronica werk je meestal zelfstandig, maar vaak wel in teamverband. De machines zijn namelijk soms zo groot, dat je die niet in je eentje kunt behappen. Banen zijn er bij allerlei bedrijven: bij constructiebedrijven, in de industrie, bij een installatiebedrijf, de offshore, bij scheepswerven en in de bouw.