Stap voor stap naar iets toewerken, noemen we een proces. Doe je dat in het groot, bijvoorbeeld in een fabriek, dan heet die techniek procestechniek.

Wat is procestechniek?

Procestechniek komt voor in de procesindustrie of maakindustrie. Dat is de benaming voor bedrijven waar procestechniek wordt gebruikt. En waar ze dus één of meerdere grondstoffen verwerken tot een eindproduct. Check.

Dat hele proces van grondstof tot eindproduct bestaat uit veel stappen. Bijvoorbeeld: grondstoffen aanvoeren, mengen en bewerken. Dat gebeurt vaak in grote, geautomatiseerde fabrieken. De machines worden bestuurd vanuit de meetkamer of door een operator. De laborant bewaakt de kwaliteit van de grondstoffen en het eindproduct.

 

Wat kun je doen?

Het vakgebied procestechniek bestaat uit: elektrotechniek, werktuigbouw en chemie. Daarom zijn er verschillende banen in de procestechniek. Zo kun je bijvoorbeeld werken als allround operator, procestechnoloog, procesengineer of storingsmonteur. Dat verschilt per bedrijf. De procesindustrie gaat vaak dag en nacht door. Daarom werk je meestal in ploegendienst. Veel afwisseling dus, want je werkt soms ‘s ochtends, maar ook in de middag, avond en nacht.