“De eerste keer dat ik die grote transformatoren bij Royal Smit Transformers zag, dacht ik echt: wauw, wat is dat? Nu werk ik er dagelijks mee. Soms zit ik met de stroomschema’s bovenop een transformator, maar ik werk ook aan besturingskasten en heb geleerd elektrische circuits op te bouwen. Ik vind het werk hier erg leuk. Ik leer elke dag iets nieuws, de sfeer is goed en ik ben lekker met mijn handen bezig.”

 

Karim werkt via Werk en Vakmanschap als BBL-monteur elektrotechniek niveau 3 bij Royal Smit Transformers in Nijmegen. Dit bedrijf is één van de marktleiders op het gebied van transformatoren. Karims focus ligt op het leren van elektrotechniek in de praktijk. “Ik leer en begrijp beter door te doen. Ik kijk bijvoorbeeld goed naar de handen van mijn collega. Wat doet hij, wat pakt hij en in welke volgorde? Daarna doe ik hetzelfde. Zo leer ik veel.”

Ik leer en begrijp beter door te doen

Aan de slag als elektromonteur
Karim werkt nu bij de afdeling Secundair (Systeem & Besturing). Soms klimt hij bovenop de trafo’s om daar zijn werk te doen. “Ik neem het werkschema dan mee naar boven en ga aan de slag. Ik meet de elektriciteitskabels op de juiste lengte, knip ze af en zet er dan ‘sleeves’ op. Daarna bevestig ik de aansluitpunten. Soms werk ik aan de besturingskasten en zorg ik daarin voor de juiste aansluitingen en relais. Belangrijk is ook dat ik leer om veilig te werken. Ik leer mijn werk goed voor te bereiden, zodat ik weet en snap wat ik doe.”

Op elke afdeling goede uitleg
Wie bij Smit start, maakt in de eerste twee jaar van de opleiding kennis met vrijwel elke afdeling. “Bij de afdeling Voormeten heb je vooral veel kennis nodig en moet je goed nadenken. Bij de afdeling Secundair werk je veel met je handen. Op die afdeling kun je doorgroeien naar tester. Dat lijkt me wel wat! Je controleert dan of alles goed bekabeld is voordat de trafo naar de laatste keuring gaat. Daarna is de transformator gereed en kan die naar een van onze klanten.”