Als Rein Stradmeijer klaar is met de schoolbanken, wil hij gewoon graag aan de slag. Maar zijn HBO-opleiding Werktuigbouwkunde halverwege stopzetten, voelt niet goed. De associate degree (Ad) Werktuigbouwkunde biedt de oplossing. Via Werk en Vakmanschap start hij bij Royal Eijkelkamp BV te Giesbeek. Gelijktijdig studeert hij aan de HAN Hogeschool in Arnhem. “Zelf een geschikte werkgever vinden, was lastig. Werk en Vakmanschap heeft contact met tal van bedrijven. Ze konden zo makkelijk bedrijven vinden, die bij mij pasten. Ik kwam via hen zelfs regionale bedrijven tegen, waarvan ik nooit gehoord had.”

Ik kwam regionale bedrijven tegen, waarvan ik nooit gehoord had

Eijkelkamp bedenkt, ontwikkelt, produceert en levert slimme oplossingen voor bodem- en waterprojecten over de hele wereld. Studenten en stagiaires zijn belangrijk voor Royal Eijkelkamp; zij zorgen voor frisse ideeën. Daarin investeert Royal Eijkelkamp graag. Neem Rein. Direct vanaf zijn start, werkt hij aan een project. Eén van de engineers begeleidt hem. Verder heeft hij wekelijks een gesprek met de afdelingsleider. Aan bod komt dan hoe hij het vindt gaan en waaraan hij kan werken. Daarnaast onderhoudt ook de consultant van Werk en Vakmanschap nauw contact met Rein.

Goed te combineren
Bij Eijkelkamp werkt Rein in deeltijd. Hij vertelt: “Ik deed eerst MBO4 Werktuigbouwkunde en daarna twee jaar HBO Werktuigbouwkunde voltijd. Omdat ik mijn opleiding niet halverwege wilde stoppen, koos ik dus voor associate degree (Ad). Dat is een tweejarige deeltijd opleiding. Ik kan een groot deel van mijn HBO meenemen en maak nu mijn opleiding in deeltijd af. Natuurlijk is dat in het begin best zwaar. Bij een nieuw bedrijf doe je veel indrukken op en moet je even wennen. Nu vind ik het allemaal goed te combineren. Doe je het goed, dan houd je zeker een dag per weekend over voor andere dingen. Mijn plan is om af te studeren en dan een tijdje te werken. Daarna zie ik wel. Misschien de laatste twee jaar van het HBO afmaken. Zo ver kijk ik nu nog niet vooruit.”