Tandpasta, inkt, schoonmaakmiddelen, frisdrank, kaas, drinkwater; bijna alle dagelijkse producten worden gemaakt met behulp van procestechniek. Als procesoperator bedien en onderhoud je de apparatuur die hierbij gebruikt wordt. Je weet precies hoe de machines afgesteld moeten worden en je controleert of het gemaakte product aan alle gestelde eisen voldoet. Als er een storing is, dan kun je die zelfstandig oplossen. Het is belangrijk dat je goed kunt communiceren met jouw teamleden en technici. Tijdens de opleiding besteed je daarom ook aandacht aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

 

Je leert meer over samenwerken, initiatief nemen en verantwoordelijk zijn voor jouw werk. Op deze manier heb je straks niet alleen alle technische kennis in huis, maar sta je ook stevig in je schoenen en ben je prettig om mee samen te werken. Deze opleiding staat helemaal in het teken van de praktijk. Je ontwikkelt kennis en vaardigheden die je in je toekomstige baan nodig hebt. De vakken die je gaat volgen voor deze opleiding zijn onderverdeeld in algemene vakken en beroepsgerichte vakken. Je leert het vak dan ook niet op school, maar in de praktijk bij het bedrijf. Op school behandel je de theorie welke daar afgetoetst wordt. Tijdens je gehele opleiding word je al als volwaardig medewerker betaald, daarnaast betaalt Werk en Vakmanschap ook jouw studiekosten inclusief de boeken.

 

Wat zijn de toekomstperspectieven voor iemand die deze opleiding heeft afgerond?

Als procesoperator kun je werken bij bedrijven die producten maken met behulp van geautomatiseerde machines en processen. Dit kan zijn in de voedingsindustrie maar ook bij een waterzuivering of chemische industrie. Omdat er een enorme vraag is naar (met name) geschoolde procesoperators zijn de toekomstperspectieven veelbelovend. Wanneer je een erkend MBO diploma haalt richting de procestechniek dan ben je de rest van je carrière verzekerd van werk. Alle dagelijkse producten zullen immers altijd nodig blijven? Ook qua verdiensten zit je in de procestechniek goed. Vrijwel altijd werk je in een ploegensysteem met een ruime ploegentoeslag. Zelfs al tijdens je BBL opleiding kun je rekenen op meer dan € 3.000 bruto per maand wat verder in je carrière steeds verder op zal lopen.

 

Kun je een praktijkverhaal delen van een leerling, detacheerder of vaste medewerker die deze opleiding heeft gevolgd en nu succesvol is geplaatst bij een bedrijf?

Eén van onze leerlingen werkte als uitzendkracht bij een hoveniersbedrijf toen hij op een dag het gras aan het maaien was bij één van onze vaste opdrachtgevers in de procestechniek. Hij zag wat de procesoperators aan het doen waren en dacht: dit kan ik ook wel! Niet nadenken en meteen naar binnen om eens te vragen of er werk voor hem was. En dat was er! Niet veel later kwam de leerling met Werk en Vakmanschap in contact en doorliep hij met succes de BBL opleiding bij dezelfde opdrachtgever. Nu, een paar jaar later, werkt hij als vaste procesoperator in een 5-ploegensysteem. Waar een wil is, is een weg!

 

Allround

De opleiding is allround en dat wordt ook in de latere functie van je verwacht. Zo moet je technisch en in oplossingen kunnen denken, je moet snel kunnen schakelen en je moet verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Als operator houd je namelijk een gehele fabriek onder controle en je zorgt ervoor dat processen op de goede manier door kunnen lopen. Als procesoperator ben je dus belangrijk voor het bedrijf, jouw aanwezigheid en bijdrage zijn essentieel wat je als werknemer per definitie uniek maakt.

 

Zie jij jezelf al als procesoperator werken? Werk en Vakmanschap leidt je op en begeleidt je naar jouw ideale baan! Kom met ons in contact