“Mijn passie is klimmen. Daarbij word ik zowel verstandelijk als lichamelijk uitgedaagd. Het heeft even geduurd voordat ik besefte dat ik dat ook in mijn werk zoek. Ik werk nu als BBL-leerling 1e monteur elektrotechnische installaties en systemen bij Royal Smit Transformers. Dat voelt als een schot in de roos. Deze combinatie van vaardigheden ontwikkelen en nieuwe kennis opdoen, werkt voor mij.”

 

Het vinden van een passende baan was een zoektocht voor Guus van der Aa. Na de Havo en een jaar ALO (opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding), stapte hij over op de Hogere Agrarische School, richting Veehouderij. “Ik heb in die jaren veel gereisd en zo mijn passie voor klimmen ontdekt. Ik combineerde dat met invalwerk op melkveebedrijven. Steeds merkte ik dat de combinatie van denken én doen voor mij werkt. De aanvullende master die ik deed, daagde me intellectueel uit, maar het bijbehorende werk lag me niet. ”

Ik dacht al langer na over elektrotechniek en besloot uiteindelijk die stap te zetten.

Op eigen tempo leren
Guus maakte via internet kenbaar een BBL-baan te zoeken. Hij kreeg negen reacties, waarvan één van Kevin Grapperhaus, consultant bij Werk en Vakmanschap in Nijmegen. Hij wees Guus op de mogelijkheden bij Royal Smit Transformers. “Het werk bij Smit sprak me aan, onder andere omdat je als BBL-er in het eerste jaar langs alle afdelingen gaat. Bovendien werd direct al gezegd, dat ik de opleiding op mijn eigen tempo kan doen. Dat vind ik top! Mijn planning is nu dat ik in drie jaar niveau 3 en niveau 4 haal. Ik weet inmiddels dat ik niet ambitieus ben qua functie, maar wél wat betreft uitdagingen op het gebied van kennis en vaardigheden. Daardoor zit ik bij Smit op mijn plaats!”

 

Prettige werksfeer
Behalve het opleidingstraject, is Guus ook te spreken over het werk en de werksfeer. “Een transformator is echt een bijzonder product. Het is mooi om te zien hoe zo’n trafo door de hele fabriek, langs alle afdelingen, gaat. Uiteindelijk rolt daar een goed werkende transformator uit. Het binnenwerk daarvan is echt een kunstwerk!” De wijze van werken is volgens Guus niet te vergelijken met zijn eerdere werk in de landbouwsector. “Daar was het echt een kwestie van ‘stoempen’, dus zoveel mogelijk productie draaien. Bij Smit werkt dat heel anders. Hier kun je de tijd nemen om het goed te doen. Sterker nog, beter de tijd nemen en het goed doen, dan een fout maken. Dat werkt door in de manier van samenwerken. We werken hard en serieus, maar de onderlinge sfeer is fijn en gezellig.”

 

Goede materialen
Even te spreken is Guus over de coaching en begeleiding door Werk en Vakmanschap. “Kevin monitort een en ander goed. Heb ik iets nodig, dan wordt het geregeld. Ik heb bijvoorbeeld al diverse veiligheidscursussen gedaan en de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen ontvangen, allemaal kwalitatief goede materialen. Ook dat is belangrijk.”