Van bbl-leerling tot stagebegeleider

“Dat ik nu stagebegeleider ben van bbl-leerlingen maakt de cirkel rond. Zo begon ik zelf ook! Het is leuk om te doen. Oók omdat ik nog zo goed weet hoe ik me voelde toen ik bij SYMACH startte. De kansen die ik kreeg, geef ik graag door. SYMACH heeft tal van carrièremogelijkheden. Daarom zetten niet alleen de leerlingen hun beste beentje voor, maar wij als SYMACH ook.”

Gerwin Zegers werkt als allround monteur bij SYMACH in Terneuzen. In een mooie lichte, werkplaats brengt hij samen met zijn collega’s indrukwekkende machines tot leven. Die machines zijn onder andere palletiseermachines, afzakmachines, interne transportsystemen en wikkelmachines.

“De eerste keer dat ik hier binnenstapte, deed ik een korte stage in de vierde klas van het VMBO. Ik was direct verkocht: de mooie machines, de aardige mensen en de prettige sfeer. Ik wist: hier wil ik later werken.”

Van voormontage naar eindmontage
Dat laatste lukt Gerwin. Via Werk en Vakmanschap kan hij bij SYMACH starten met de MBO opleiding Monteur Mechatronica niveau 2. Na twee jaar maakt hij de overstap naar een vast dienstverband bij SYMACH. Hij behaalt dan zijn niveau 3 diploma. “Ik ben gestart op de voormontage. Daar assembleerde ik met name de onderdelen van de machines. Daarna was ik enkele jaren eindmontage medewerker. Inmiddels ben ik allround monteur. Dat betekent dat ik machines test. Ik kijk bijvoorbeeld of alle schakelaars goed staan en of de motor goed draait. Signaleer ik iets, dan kan ik makkelijk overleggen met bijvoorbeeld de tekenkamer of de software-engineers. De lijnen zijn kort. Het is leuk om mee te denken, zéker ook omdat we elke machine klant specifiek samenstellen.”

Snel meedraaien op de werkvloer
Het begeleiden van leerlingen is een taak die Gerwin graag op zich neemt. “Ik herken mezelf, ook in de smoesjes waarmee ze soms op de proppen komen”, lacht hij. “Het is geweldig om leerlingen hier te zien groeien. Dat ze met twee linkerhanden binnenkomen, is niet erg. Wel maak ik direct duidelijk dat het belangrijk is om op tijd te komen en beleefd te zijn naar de collega’s. Leren doen ze op de werkvloer en ze krijgen daarvoor – net als ik destijds –  snel hun eigen taken. Dat is belangrijk; daarmee voel je dat je jezelf nuttig maakt én je ontdekt dat je het kunt.”

Carrièremogelijkheden
Gerwin zegt dat de ‘rugzak’ van de leerlingen langzaam gevuld wordt met ervaringen. “Tekeningen lezen, opdrachten doen, eenvoudige onderdelen assembleren. Dat zijn waardevolle ervaringen. Bij SYMACH vinden we het daarnaast belangrijk dat leerlingen ons bedrijf leren kennen. We laten ze overal meedraaien, zodat ze de collega’s leren kennen en zich hier thuis voelen. Willen ze zoals ik blijven, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Fulltime of parttime werk, in Terneuzen of de hele wereld rondreizen in ons serviceteam: het kan allemaal.”