“Het mooie van mijn werk als procesoperator is dat geen dag hetzelfde is. Ik ben constant bezig en leer elke dag. Daarbij ben ik verantwoordelijk voor het hele proces; vanaf de binnenkomst van de grondstof tot het product de deur uitgaat.”
Pascal zette pas onlangs de stap richting de procestechniek. Hij neemt deel aan het opleidingstraject van Werk en Vakmanschap. Daar gaf hij zijn vaste baan voor op. “Mijn grootste zorg was mijn inkomen, maar vanwege het BBL-traject (werken en leren) hoef ik me daarover geen zorgen te maken.”
Starten van opleidingstraject
Het was voor Pascal best een stap om met een opleidingstraject te beginnen. “Na mijn MBO diploma niveau 4 heb ik een half jaar HBO gedaan. Door omstandigheden ben ik daarmee gestopt. Al die jaren had ik last van een schuldgevoel daarover. Toen mijn vorige baan me geen voldoening meer bood en ik niet lekker in mijn vel zat, was het tijd voor iets nieuws. Met dit opleidingstraject kan ik laten zien: ik kan het wél.”
Werken als procesoperator
Voor Pascal is de afwisseling van het werk als procesoperator erg aantrekkelijk. “Eigenlijk weet je nooit hoe de werkdag eruit ziet. Na de ploegoverdracht ga ik naar mijn eigen unit en voer daar de kwaliteitstesten uit. Ik kan het proces zelf bijsturen of aanpassen. Ik beoordeel of er een lijn stopgezet moet worden en of er nog gesleuteld moet worden. Tijdens het proces zorg ik ervoor dat de storingen snel en zonder veel uitval worden opgelost. Loopt het hele proces, dan help ik achteraan de lijn mee met het inpakken van het product.”
Toekomstperspectief
Pascal heeft veel vertrouwen in de toekomst. Hij weet dat hij veel kanten op kan, als hij zijn diploma op zak heeft. “Er liggen genoeg doorgroeimogelijkheden in het verschiet, zéker in de procestechniek. Je kunt veel kanten op. Elke dag leer je meer bij. Bovendien, je bent verantwoordelijk voor je eigen werk en voelt je daardoor een belangrijke schakel in het proces. En wat betreft de werkgelegenheid: er is veel vraag naar procesoperators.”